2015-2016 Cotitura. Urmează era abundenței?

2016-01-16 (10)Pentru prima dată jumătate din investițiile în energie curată au venit de la economii emergente. Și mai ales, pentru prima dată pe glob s-au adaugat capacități energetice curate mai mari decăt pe fosil. Este punctul de cotitură, din 2015 economia globală investește mai mult în energii regenerabile decăt în cărbune, gas și petrol la un loc!

1511522016-01-16 (11)În 2015 – Tesla S a fost mașina premium cea mai bine vândută din USA! ecomento.com/will-the-oil-industry-collapse-by-2030? Audi se asteaptă ca 1/4 din vânzarile sale sa fie mașini electrice in 2025. Norvegia chiar si-a propus sa elimine mașinile ”fosile” în 2025. Creșterea procentajului de mașini electrice va fi determinat de scăderea prețurilor la baterii electrice și de scăderea costului la panouri fotovoltaice. Se vorbește astfel tot mai insistent de colapsul indutriilor petroliere.

noor1În 2020 Marocul va produce 33% din necesarul său de energie din radiații solare, 33% din hidro și 33% din vant, adică 100% din energia necesară va fi produsă prin tehnologii regenerabile, nu va mai importa petrol pentru a produce energie! Când va fi gata complexul său energetic solar de la Ouarzazate, va fi cea mai mare instalație CSP din lume, cele 4 fabrici vor avea o suprafață egală cu capitala sa Rabat și vor genera 580MW de electricitate, suficient pentru a alimenta un milion de locuințe. Prima fabrica Noor 1 generează 160MW.

solarausAustralia are 23 milioane panouri fotovoltaice la 23 milioane locuitori! 1.5 milioane instalații, o casa din 5, majoritatea instalate  în ultimii 5-6 ani! Un raport universitar pt WWF Australia spune: ”Având în vedere că prețul energiilor regenerabile a scăzut mai repede decât ne așteptam, în 2050 energia noastră ar putea fi 100% verde. Instalațiile solare mari au un cost acum la jumătate față de costul pe care estimam în 2008 că îl vom avea în 2030!”. Potențialul e de 500 de ori mai mare decât capacitatea actual instalată. Deși Australia e una din țările cele mai bogate din lume în zăcăminte de cărbune, deși este unul din cei mai mari exportatori de cărbune, poate să treacă până în 2050, 100% pe energii regenerabile!

1500000systems

China va închide peste 1000 de mine de cărbune în 2016. Capacitatea de producție de energie verde va crește în 2016 cu 21% , se vor instala 20Gw de energie eoliana și 15Gw de energie solară. China conduce trecerea la noile energii, a investit în 2014, 80miliarde dolari față de UE 46miliarde si USA 34miliarde. În doar 3 luni (ianuarie-martie 2015) China a instalat 5Gw panouri solare, adică la fel de mult ca întreaga capacitate solară instalată în Franța! Capacitatea solară instalată în 2015 în China a fost de două ori mai mare decât capacitatea solară instalată în 2014 în USA.
India aprobă 27 mega parcuri solare cu o capacitate de 18.4Gw. Planul este să se ajungă la 100Gw capacitate solară instalată in 2022.
coal-and-renewables-iea
Peste 15 ani tehnologiile regenerabile vor fi principalul producător de electricitate pe glob. Este sfârșitul unei ere. Jumătate din noile capacități de producție de energie instalate în 2014, au fost verzi / regenerabile.

elec
The coming era of unlimited cheap lean energy :  În 1980 se credea ca nu există viitor pentru telefoanele mobile. În 20 de ani s-a ajuns la 100 milioane telefoane mobile în uz. La fel există acum sceptici care spun ca energia solară este ineficientă. Unii entuziasti estimează că în 20 de ani vom produce prin tehnologii regenerabile ieftine, toată energia de care vom avem nevoie. Deja  în țări ca Germania, Spania, Portugalia, Australia si US s-a ajuns la “grid parity”, adică instalațiile solare rezidențiale produc curent la un preț de cost egal cu prețul de vânzare pe rețea.
germanyDe 30 de ani, la fiecare 2 ani, capacitatea de energie solară instalată pe glob se dublează. În acest ritm, în 14 ani energia solară va acoperi tot necesarul actual de energie. Prețul panourilor solare a scăzut cu 75% în ultimii 5 ani. Peste 5 ani peste tot în lume prețul energie solare va deveni la fel de ieftin ca prețul energiei produse din petrol/cărbune. Peste 10 ani prețul energiei solare va fi de 3 ori mai mic decât prețul energiei produse din petrol.
dublu
Este tot mai evident că ne îndreptăm spre o era în care vom avea energie curată, ieftină si nelimitată. Implicațiile sunt enorme. Principalele industrii ale lumii – cea care produce energie din petrol/carbune/gas si cea care produce vehicule pe energie fosilă, se vor prabuși. Aceste industrii au controlat până acum guvernele, au cauzat războaiele pentru resurse. Companiile mai inteligente vor trece la energii verzi, altele vor încerca sa oprească schimbarea, cu orice preț. Putem ajunge la o era a abundenței sau la WW3.

ussolar

În USA – mai mulți oameni lucrează cu panouri fotovoltaice decât în extracția de petrol/gaze, de 3 ori mai mulți decât în extracția de cărbune.
În Grecia – 7% din necesarul de curent electric este produs prin instalații fotovoltaice.

Reclame

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în Blog și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s