Cluj-Napoca este primul oraş care a introdus reducerea de impozit pentru proprietarii clădirilor verzi: 50% în cazul PF și aplicarea impozitului minim – 25% în cazul persoanelor juridice.

Reduceri de impozite: clădiri “verzi” sau “cosmetizate”?

17 APRILIE 2014 – Administrația locală schimbă regulile privind acordarea de reduceri de impozite pentru clădirile “verzi”, astfel încât acestea să se aplice gradual, în funcție de nivelul de certificare. Consilierii locali urmează să decidă dacă modificările se aplică din acest an sau abia de anul viitor. Inițiativa de schimbare vine după valul de clădiri deja operaționale, dar recent certificate într-un un sistem care presupune doar completarea unor formulare, costuri de 750 de lire sterline și o perioadă de analiză de mai puțin de două săptămâni.

Consilierii locali au amânat luna trecută proiectul de hotărâre privind acordarea de reduceri de impozitele şi taxele locale pentru clădirile verzi, iar primarul Emil Boc a declarat chiar că nu i se pare corect ca toţi cei care “cosmetizează” clădiri să fie tratați similar cu cei care fac investiții consistente. Decizia a fost amânată până după discutarea subiectului într-o dezbatere publică, ce a avut loc azi. Menționăm că municipiul Cluj-Napoca este primul oraş din ţară care a introdus reducerea de impozit pentru proprietarii clădirilor verzi: 50% în cazul persoanelor fizice și aplicarea impozitului minim (25%) în cazul persoanelor juridice. După un an în care singurii beneficiari ai inițiativei au fost proprietarii Amera Tower (prima clădire oficial verde din oraș, certificată LEED Gold), au apărut o serie de alte imobile, majoritatea certificate în sistemul BREEAM pentru clădiri deja construite.

“O certificare BREEAM in use se poate obține în mai puțin de două săptămâni, costă 750 de lire și se acordă pe baza unor formulare”, a explicat Elena Rastei, consultant în domeniul sustenabilităţii şi reprezentant al Romanian Green Building Council (RoGBC). În aceste condiții, la Cluj clădirile “vezi” s-au înmulțit rapid. “Noi am susținut această măsură de reducere a impozitelor, dar noi am propus-o pentru clădiri certificate, în oricare dintre sisteme  (BREEAM, LEED, DGNB), dar pentru nivele care presupun investiții consistente în clădire pentru sustenabilitate și a căror certificare durează mai bine de un an, fiind atent monitorizate. În 2012 a apărut acest BREEAM in use care se acordă foarte ușor. Așa că au apărut multe clădiri certificate, dar obținute fără mare efort”, a menționat Dorin Beu, președintele filialei Transilvania a Consiliului Român pentru Clădiri Verzi (Romanian Green Building Council). Astfel, soluția pentru aplicarea reducerilor de impozit ar fi acum ca acestea să se acorde gradual, în funcție de clasa de certificare, ținându-se astfel cont de investițiile pe care le-au făcut beneficiarii și de impactul imobilelor asupra mediului. În următoarea ședință de Consiliu Local se va decide însă dacă modificările intre în vigoare din acest an sau abia de anul viitor.

Potrivit reprezentanților Primăriei, pentru scutirea de impozit în cazul clădirilor “verzi” au fost depuse în acest an nouă cereri. Printre imobilele care au obținut recent certificări se numără Sigma (birouri și centrul comercial), hotelurile City Plaza, Ana Dome și Ramada, imobilele de birouri Cluj City Center și Olimpia Business Center. Impozitul pe clădiri este stabilit de către autorităţile publice locale (adică: de consiliile locale ale oraşelor/comunelor şi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti ori consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, dacă au primit împuternicire expresă de la Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în limitele stabilite de Codul fiscal, trebuie plătit anual şi este diferenţiat în funcţie de tipul proprietarului: – pentru persoanele fizice Codul fiscal prevede o cotă de impozitare de 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii; – pentru persoanele juridice Codul fiscal prevede o cotă de impozitare cuprinsă între 0,25% şi 1,50% (inclusiv) din valoarea de inventar a clădirii. Impozitul pe clădiri poate fi redus prin hotărâri ale consiliilor locale până la cota minimă de impozitare de 0,1% pentru persoanele fizice şi până la 0,25% pentru persoanele juridice.
Consiliul local al municipiului Cluj Napoca a adoptat Hotărârea nr. 225/2012 privind reducerea impozitului pe clădiri aferent imobilelor cu o performanţă energetică superioară şi care deţin o certificare oficială, recunoscută la nivel mondial ( BREEAM, DGNB sau LEED) ca şi „construcţii verzi”.

Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (Romania Green Building Council – “RoGBC”) verifică certificările şi atestă veridicitatea acestora prin emiterea unui certificat de conformitate. RoGBC este o organizaţie apolitică, non-profit şi neguvernamentală înfiinţată în România şi de notorietate internaţională, cu activitate susţinută în scopul promovării clădirilor sustenabile, adică a acelor clădiri cu eficienţă energetică sporită şi cu impact redus asupra mediului. Evaluările clădirilor pentru care se doreşte certificarea internaţională a faptului că este o clădire verde sau sustenabilă se efectuează de evaluatori specializaţi, acreditaţi după regulile fiecărei scheme de certificare internaţională. Fiecare schemă de certificare internaţională prevede reevaluarea îndeplinirii criteriilor de sustenabilitate într-o anumită perioadă de timp, de obicei de doi ani. Durata acordării facilităţii de reducere a impozitului sau taxei pe clădire nu poate depăşi 4 (patru) ani.

Catalog de cerinţe în sistemul de certificare LEED – În fiecare domeniu trebuie
respectate una sau mai multe cerinţe prealabile. Clădirile cu un total de 40-49 de puncte primesc un certificat de bază. Pentru celelalte certificate este necesar următorul număr de puncte: 50-59 de puncte pentru Certificatul Silver, 60-79 pentru Certificatul Gold şi cel puţin 80 de puncte pentru Certificatul Platinum. După cum era de aşteptat, factorii energetici uzuali, precum alegerea sistemului, energiile regeneratoare, automatizarea clădirii, monitorizarea calităţii aerului şi consumul sunt luate în considerare pentru certificarea LEED şi sunt punctate, în mod corespunzător, cu un punctaj mare.

Reclame

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în Clădiri Verzi, Reglementări&Aprobări și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s