În 9.06.14 Germania a produs 23.1 GW energie solară, 51% din consumul total. Un om, prin FreeMioriţa.ro, a făcut lumină în Ursici, primul sat din România iluminat de panouri fotovoltaice.

În 9 Iunie 2014 Germania a produs prin panouri fotovoltaice 23.1 GW = 50.6% din Germanyconsumul total de electricitate al țării. – Research from the Fraunhofer ISE research institute showed that German solar panels generated a record 24.24 GW of electricity between 1pm and 2pm on Friday, June 6th. And on Monday June 9th, a public holiday, solar power production peaked at 23.1 GW, which was 50.6 percent of total electricity demand. richarddawkins.net/2014/06/germany-can-now-produce-half-its-energy-from-solar

În România sunt aproape 100.000 de locuințe fără curent electric, conform Ministerului Economiei. Un singur om şi-a făcut o misiune din a aduce lumină în cele mai izolate zone ale ţării. Nu este ministru, parlamentar și nici primar. Este un tânăr de 39 de ani care a renunţat la slujba sa în publicitate pentru un proiect ambiţios: lumină pentru România. Pentru satul Ursici autorităţile nu au reuşit să facă nimic. Speranţa a venit aici pe bicicletă. Iulian Angheluţă are 39 de ani şi este din Bucureşti. El este cel care le-a adus oamenilor din satul hunedorean lumina. „Pasul ăsta de a face lumină alături de un drum cât de cât circulabil e esenţial pentru ca ţara asta să meargă mai departe”, spune Iulian Angheluţă, inițiatorul proiectului Free Mioriţa.

Iulian a ajuns pentru prima dată în Ursici în anul 2008, împreună cu prietenii săi motociclişti. Nu ştia pe atunci că va găsi un loc uitat de lume, cu drum inaccesibil şi case fără curent. Dar situaţia l-a impresionat atât de tare încât şi-a dedicat următorii ani satului fără lumină. A vrut să facă ceva pentru acei oameni. Deşi pare greu de crezut, nu a cerut sprijinul statului, ci a renunţat la locul de muncă într-o agenţie de publicitate şi a demarat proiectul Lumină pentru Ursici. A înfiinţat asociaţia Free Mioriţa, cu ajutorul căreia a strâns banii necesari cumpărării panourilor solare pentru 14 gospodării. Acum, Ursici este primul sat din România iluminat de panouri fotovoltaice. ro.stiri.yahoo.com/românul-care-și-propus-să-aducă-lumină-electrică

După bucuria pe care a adus-o lumina în casele oamenilor din Ursici, Iulian a demarat un alt proiect, Lumină pentru România. În urmă cu patru luni a plecat din nou din Bucureşti pentru a descoperi toate gospodăriile din ţară, care au o situaţie dificilă. Doar el şi Mioriţa, Românul care și-a propus să aducă lumină electrică în cele mai izolate zone ale ţăriibicicleta lui. „După succesul Lumină pentru Ursici mi-au scris foarte mulţi oameni, am căutat şi eu mai departe pe internet, am vorbit cu diverşi călători din ţară şi am aflat că mai sunt foarte multe cazuri, foarte multe sate, foarte mulţi oameni care nu au curent electric. Şi m-am gândit să duc povestea mai departe la nivel naţional. Bicicleta care se numeşte Mioriţa este un camarad de nădejde”, povestește Iulian Angheluţă. Free Mioriţa luptă pentru normalitate, nu cere nimic nimănui, dar vrea ca România să meargă înainte. Mioriţa a străbătut până acum peste 7.000 de kilometri.

Poți ajuta la luminarea României și cu bani. Fiecare leu contează – cumpărăm și becuri, nu numai panouri solare sau acumulatori. Donează orice sumă în contul Asociației Free Miorița RO71 BACX 0000 0009 4246 2000 deschis la UniCredit Țiriac Bank Sucursala Rosetti București. Cod de Înregistrare Fiscală 29953226. << freemiorita.ro/facem-impreuna-lumina-pentru-romania. cooltivator.ro/mini-interviu-lumina-pentru-ursici >> ”Oamenii se implică deja. Dau like, share sau cumpără un produs promoțional al campaniei. Sincer, nu sunt adeptul donațiilor. Sigur că avem nevoie de bani, dar vreau să îți dau ceva la schimb. Îți mulțumesc pentru că vrei să îmi dai bani, dar te rog să primești la schimb un autocolant, un bec sau un tricou. Nu ți-l pot da gratis pentru că nu l-am obținut gratis. Mai importantă decât donația sau cumpărarea unui produs promoțional este atitudinea. Îmi doresc ca oamenii să înțeleagă cauza și să o sprijine. Și apoi să ia atitudine. Sigur în țara asta mai sunt lucruri neterminate, iar nepăsarea și neimplicarea nu ne ajută. În mod normal, ar fi trebuit să merg la autorități, la toate nivelurile și instituțiile, și să cer să își facă treaba și să tragă curent. S-a făcut deja lucrul ăsta, iar lipsa banilor îi ține pe oamenii din Ursici în întuneric.”

Reclame

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în Blog și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s