Bio-bateriile alimentate cu zahăr, de 10 ori mai puternice decât cele Li-Ion şi mai economice. Ar putea deveni realitate în 3 ani.

Au capacitate de 10 ori mai mare decât a unui acumulator Li-Ion şi pot fi reîncărcate în doar câteva secunde. Sunt non-toxice şi folosesc o soluţie pe bază de zahăr ce reacţionează cu oxigenul din aer pentru a genera electricitate şi apă ca produs secundar.

Invenţia unui grup de cercetători ai universităţii Virginia Tech din Statele Unite este o celulă de combustibil cu densitate energetică de 596 Ah/kg, de aproximativ 10 ori mai mare decât poate fi obţinut în prezent cu acumulatorii Li-Ion. Mai mult decât atât, în loc de a sta conectate cu orele la o sursă externă de electricitate, celulele de combustibil sunt realimentate în câteva secunde folosind o soluţie lichidă conţinând 15% maltodextrină.

Bio-bateriile alimentate cu zahăr, de 10 ori mai puternice decât cele Li-Ion şi mai economiceBio-bateriile alimentate cu zahăr, de 10 ori mai puternice decât cele Li-Ion şi mai economice

Invenţia lui Y.H. Percival Zhang şi asociaţii săi de la Virginia Tech funcţionează într-un mod asemănător organismelor vii, simulând un metabolism artificial în care o soluţie conţinând 13 enzime diferite, uşor de produs în cantităţi mari, reacţionează în prezenţa aerului atmosferic pentru a genera până la 24 electroni per unitate de glucoză. Echipa de cercetători nu a dezvăluit câte cicluri de încărcare suportă noua baterie sau alte detalii privind durabilitatea în timp, însă promit că vor avea pregătită o versiune gata de uz comercial în aproximativ 3 ani.

Folosită şi ca aditiv alimentar, maltodextrina este o substanţă care poate fi obţinută prin procesarea porumbului, grâul, sfecla de zahăr, dar şi alte plante ce conţin amidon. Noul tip de bio-baterie are astfel potenţialul de a asigura o sursă regenerabilă de electricitate, puţin poluantă şi mai practică decât acumulatorii Li-Ion tradiţionali. Spre exemplu, în loc să apelăm la adaptorul AC, în viitor am putea alimenta telefonul mobil turnând câteva picături dintr-un flacon cu biocombustibil.

maltodextrina este o substanţă care poate fi obţinută din agriculturămaltodextrina este o substanţă care poate fi obţinută din agricultură

O altă aplicaţie pentru bio-bateria dezvoltată la Virginia Tech poate fi alimentarea cu energie a protezelor şi implanturi subcutanate, tehnologia permiţând transformarea glucozei din sânge într-o sursă de electricitate practic inepuizabilă.

Sursa: vtnews.vt.edu/2014/01, pri.org

Reclame

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în Baterii, Blog, Tehnologii, Viitorul este verde și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s